Home Bahasa Lebih 20 Tahun Kerja Dalam Penjara, Ini Mungkin Kisah Misteri & Pengajaran...

Lebih 20 Tahun Kerja Dalam Penjara, Ini Mungkin Kisah Misteri & Pengajaran Yang Korang Nak Baca

Penjara merupakan pusat tahanan banduan reman yang menunggu perbicaraan di mahkamah dan banduan sabitan iaitu banduan yang telah dijatuhkan hukuman oleh mahkamah. Kehidupan di sebalik tirai besi itu tidak ramai yang tahu kecuali yang pernah berpengalaman bekerja sebagai pegawai penjara.

Oleh itu, menerusi Twitter Margueritenna, berkongsi kisah kehidupan dalam penjara berdasarkan pengalaman ibu bapanya yang bekerja sebagai tukang sebat dan pegawai penjara. Dia sekeluarga turut tinggal di kuaters penjara di penjara ibu bapanya bertugas. Tambah menarik lagi, ibunya pernah bertugas menjaga banduan terkenal dengan elemen seram iaitu Mona Fendi.

Mak ayah kerja penjara lebih 20 tahun

Ibu dan bapanya telah bertugas lebih 20 tahun di penjara. Ayahnya merupakan tukang rotan yang melaksanakan hukuman sebat ke atas banduan manakala ibunya merupakan pegawai penjara. Ibunya turut pernah menjaga Mona Fendi di penjara Kajang sewaktu mengandungkannya.

Sesiapa sahaja boleh ambik SPM

Dia menceritakan kisah banduan boleh mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di dalam penjara. Menurut ibunya, bukan banduan yang berusia 17 tahun yang boleh mengambil SPM, tetapi sesiapa sahaja yang berminat untuk mengulang SPM juga boleh.

Mereka yang mengambil SPM dalam penjara akan mendapat layanan khas daripada guru-guru yang datang mengajar di penjara. Hal ini kerana guru mudah untuk memberi perhatian yang sepenuhnya kepada mereka.

Diorang kalau nak further study pun boleh

Kelengkapan banduan yang mengambil SPM amat di kawal ketat. Mana taknya, setiap benda yang dianggap remeh boleh bertukar menjadi senjata oleh banduan.

Berus gigi pun tak ada pemegang

Terberak, terkencing masa kena sebat

Kes ‘rembo bentong’ relax je kena sebat

Proses sebatan dapat persetujuan doktor

Mak ditugaskan jaga Mona Fendi

Mak minta tak nak jaga banduan akhir lagi

Boleh jaga anak sehingga berusia 3 tahun

Baju raya banduan jahit, murah pun murah

Diorang ingat penjara ada shopping mall

Doakan mak ayah sihat selalu

Boleh lawat muzium negara

Sumber: Margueritenna

- Advertisment -

Must Read